[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tisztelt Növénytermesztő!

Az alábbiakban egy merőben új növénypermetezési technológiát mutatunk be, amelyet a –viharosan fejlődő- drón technológia, a GPS alapú növénytermesztés, az ULV technológiás növényvédelem és a Cda forgófejes permetezés ötvözésének köszönhetünk. Mielőtt rátérnénk a szolgáltatásra, néhány gondolat erejéig bemutatjuk a DJI AGRAS MG-1P permetező drónt, azt követően az ULV (ultra low volume) technológiát, ezen belül is a Drone Watert ismertetjük és végül a CDA (Controlled Droplet Application) szórófejes cseppképzésról adunk tájékoztatást. A Dronr Water és a CDA cseppképzés segítségével tudjuk hatékonyabban alkalmazni a permetező drónt, mint költségkímélő szolgáltatást.

Számtalan olyan helyzetben voltunk már, amikor állt a víz a területen, vagy egy kiadós áztató eső után el kellett volna végezni a növényvédelmet, de a terület alkalmatlan volt arra, hogy a munkagépet elbírja. Deszikkálni kellett volna, de a hidas traktor nem ért rá. Vagy csak éjszaka tudtunk volna permetezni. Ezekre a példákra is alkalmas a drón, de a hegyvidéken, vagy a gyümölcsfák tetején való permetezésre, az erdészeti területen és még lehetne sorolni számtalan példát.[/vc_column_text][vc_separator][vc_column_text]

A permetező drónok legális működtetéséről és használatáról, jelenleg az alábbiakat is tudni kell:

A permetező drónokkal kapcsolatban szinte naponta újabb és újabb információk látnak napvilágot. A hiteles információkért kérjük tájékozódjon tőlünk a megjelölt elérhetőségeken!

2018 év elejétől elkezdve, jelenleg is folyamatosan zajlanak azok a hatóságokkal való egyeztetések, amelyek biztosítják a jogi környezetet a jogkövető és biztonságos drón üzemeltetéshez. Az Agrártárca továbbra is kiemelten kezeli ezt a területet.

A DJI drónok alapbevizsgálása a NAIK (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ) Gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében megtörtént. A 2019 márciusában kiadott Gépvizsgálati Jelentés szerint a DJI AGRAS mezőgazdasági drón, permetezésre alkalmas minősítést kapott. Tehát a NAIK laboratóriumi és munkaminőségi vizsgálatainak a jegyzőkönyve és engedélye a birtokunkban van.

Az Agro-Drónpilóta képzés is elindult. A képzés (elméleti képzés növényorvosoknak 2+1 napos) a MANOK-Növényorvos Kft. és a Agro- és Ipari Drónszövetség közreműködésével és ajánlásával olyan szakemberek tartják, akik ezt a szakmát jelenleg is gyakorolják. Ezek a képzések Velencén indultak, majd Törökszentmiklóson lesznek megtartva. A későbbiekben az elméleti képzések megyei szinten lesznek megtartva. A permetező drónkezelő szakképzés gyakorlati részét (3 nap) Debrecenben lehet elvvégezni, amely gyakorlati vizsgával zárul. A fenti képzések költséghatékonyan elvégezhetők, a Drón Agro Kft. segítségével.

Fontos megemlíteni, hogy szintén folynak egyeztetések a legnagyobb növényvédő szer gyártó cégek szakembereivel a növényvédő szerek gyakorlatban való felhasználásáról, illetve a NÉBIH is „támogatandó iránynak tartja azt az új lehetőséget”.

 

 

NÉBIH 2018-02-18 cikk frissítése – 2019.03.08.:

A fent részletezettek mellett meg kell jegyezni, hogy kísérleti engedély birtokában, és az engedélyben leírtaknak betartásával lehetséges drónos permetezést végezni. A kísérleti engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Földhivatali, Növény- és Talajvédelmi, Erdészeti Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztálya (1135 Budapest Lehel u. 43-47.) adja ki kérelemre.

Forrás: portal.nebih.gov.hu[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-vz-jquery” bg_image_new=”id^42|url^https://growagro.hu/wp-content/uploads/2019/12/DJI_0051-1.jpg|caption^null|alt^null|title^DJI_0051-1|description^null” bg_image_repeat=”no-repeat” parallax_sense=”50″ type=”vc_default”][vc_column][vc_empty_space height=”200″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

DJI AGRAS MG-1P drón

A DJI AGRAS MG-1P permetező drón főbb gyakorlati paramétereit írjuk itt le. A specifikáció letölthető az oldalról. A drón 8 rotoros, melynek köszönhetően rendkívül biztonságosan üzemeltethető, hiszen esetleges motorhiba esetén a gép nem zuhan le, mivel 7 rotorral is képes repülni. Jelzi a motorhibát és visszatér a felszállási pontra. A permetező tartály 10 literes kapacitású, mely beállítástól és fúvókától függően 1-2 hektár permetezésére elég. Alapból TeeJet fúvókákkal (4 db) van felszerelve. Repülési magassága mindig a növénykultúrától függ, de általában 1,5-2 méterrel a növényzet felett történik. Szórási szélesség 5m. Mivel a drón kvázi alacsonyan repül, így a turbulencia miatt, kultúrától függetlenül az alsó levelekre, esetenként a levelek fonákjára is jut permetszer. A drón GPS alapon repül. Ha a repülés előtti bejárásnál a GPS koordináták rögzítése megtörténik, akkor a drón cca. 60-100 cm pontosan lerepüli le azt. Amennyiben a drónt RTK állomással együtt használjuk, a repülési pontosság cca. 10 cm. A drón a már feltérképezett táblák adatait eltárolja, így a későbbiekben nincs szükség a táblák újbóli felvételezésére, azok bármikor automatikusan újra repülhetők. Az eltárolt táblainformációk alapján történő repüléssel óránként cca. 6, naponta cca. 40 hektárt lehet lepermetezni. A 3 mikrohullámú radar segítségével a drón dinamikusan alkalmazkodik a váltózó domborzati viszonyokhoz. Egy nagy teljesítményű radar pedig a váratlan akadályok (villanyoszlop, vezetékek, egyéb jármű) miatti esetleges ütközések elkerüléséért felelős, folyamatosan pásztázva a drón előtti 30 méteres távolságban lévő területet. Aggregátort használva folyamatosan üzemeltethető, így nem kell aggódni, hogy elfogynak az akkumulátorok. A nagy teljesítményű töltő fél óránként 2 akkumulátor feltöltésére képes.

A DJI legújabb repülésvezérlőjének köszönhetően több drón összhangban történő működtetésével lehetővé válik, hogy egyetlen pilóta akár napi 200-300 hektárnyi területet repüljön le.

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-vz-jquery” bg_image_new=”id^43|url^https://growagro.hu/wp-content/uploads/2019/12/Drón-Nap-Reptetés-98-of-104-1.jpg|caption^null|alt^null|title^Drón-Nap-Reptetés-98-of-104-1|description^null” bg_image_repeat=”no-repeat” parallax_sense=”50″ type=”vc_default”][vc_column][vc_empty_space height=”200″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Drone Water, (drón víz)

A növényvédő szerek dózisainak csökkentésével fenn áll a veszélye az esetleges rezisztens rasszok kialakulásának. Ennek a veszélynek az elkerülése miatt fejlesztették ki a közvélemény által Drone Water (vagy drón víz)- nek elkeresztelt készítményt, ami több olyan összetevőből felépített hatásfokozó, amelynek egyedi sajátossága az, hogy kijuttatva egy adott peszticiddel, a levél felszínén nem diszperz bevonatot képez, hanem filmszerűen beborítja azt. Ezzel szinte megduplázva a levél és a készítmény érintkezési felületét. Ezt úgy érték el, hogy különböző kémiai tulajdonságokkal bíró szerves savakból és cellulóz makromolekulákból olyan mátrixot állítottak elő, ami csökkenti az agrokemikáliákat is tartalmazó kémiai rendszer felületi feszültségét és a nagy fordulatszámú CDA forgófej a róla kilépő cseppeket mikrokapszulázza. Az így képzett mátrix, illetve a szórófejek fordulatszámának kihasználása adja a Drone Water egyedi hatását. A mikrokapszula képződés szántóföldi gépeknél is fellép, ha az ahhoz szükséges anyagot használjuk. A mikrokapszulázott, csökkentett adagú Drone Water használatával esetenként felére, 1/3-ára is csökkenthető a peszticidek dózisa anélkül, hogy hatékonyságuk romlana. A Drone Water használatával úgy teszünk eleget a hatékony védekezésnek, hogy az előállított élelmiszerfelesleg minősége megfelel az élelmiszer biztonság előírásainak is. A Drone Water-t és a peszticideket úgy, alakalmazzuk hogy  a ha-kénti permetlé adag 5-10 l, amiből a Drone Water  adagja 2 l/ha. Ehhez adjuk az ioncserélt vízzel felhígított növényvédő szert és végül az egészet ioncserélt vízzel 5-10 l/ha kiszórandó mennyiségre állítjuk be.

Dr. Sebestyén Endre
Ladányi Sándor

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-vz-jquery” bg_image_new=”id^44|url^https://growagro.hu/wp-content/uploads/2019/12/DJI_01212.jpg|caption^null|alt^null|title^DJI_01212|description^null” bg_image_repeat=”no-repeat” parallax_sense=”50″ type=”vc_default”][vc_column][vc_empty_space height=”200″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

CDA (Controlled Droplet Application) cseppkézési technológia

Számos permetező berendezés úgy alakítja ki a folyadékcseppeket, hogy a permetezendő folyadékot keresztülfecskendezi egy szűk nyíláson (hidraulikus fúvókák). Ezen fúvókák –amelyeket több mint száz éve fejlesztettek ki- nagyon egyenetlenül bontják a folyadékot cseppekre, így a legkülönbözőbb méretű folyadékcseppek keletkeznek. Gyakran a kívánatos méretű folyadékcseppek aránya az ennél nagyobb, illetve kisebb 1:1.000.000-hoz. A nagyon kicsi és a nagyon nagy cseppek veszteséget is jelentenek, mivel ezek általában nem rakódnak le a célfelületen. A nagy cseppecskék lehullanak a talajra, míg a nagyon kicsiket a légáramlat elsodorja, vagy elillan, ezáltal a nagy mennyiségű permetlé elvész és szennyezheti a környezetet. Tehát a hidraulikus fúvókákkal történő permetezés túlságosan nagy mennyiségű folyadékot igényel, jóval többet, mint amennyire szükségünk lenne a hetékony permetezési feladat megvalósításához. Ennek a többletpermetlének a vásárlása, szállítása és permetezése több időbe, több munkába és több pénzbe kerül.

A növényvédő szerek alkalmazásánál, továbbá figyelembe kell venni azt, hogy különböző növénybetegségek kórokozói, kártevői, illetve a gyomnövények leküzdéséhez más-más méretű permetcseppek szükségesek, azok méretének, viselkedésének és elhelyezkedésének függvényében.

A leküzdendő kórokozó, illetve kártevő                            A permetcsepp optimális mérete

Repülő rovar                                                                      10-50 mikron

Felületen lévő rovar                                                           30-100 mikron

Gombabetegségek                                                            30-150 mikron

Gyomok                                                                             100-300 mikron   1 mikron=1/1000 milliméter

A szabályozható cseppméretű permetezési (Controlled Droplet Application, CDA) eljárás azt jelenti, hogy a konkrét felhasználás céljára szükséges optimális méretű permetcseppeket állítunk elő. Ez egy különleges kialakítású forgó tárcsával érhető el, amely egyenletes méretre porlasztja el a kipermetezendő folyadékot. A CDA technika a fejlődés útját jelentheti a permetezés hatékonyságának fokozásában, mivel lecsökkenti a veszteségeket és környezetkímélőbb. Hatékonysága lehetővé teszi kevés (LV) és nagyon kevés (ULV) folyadék felhasználását a permetlében. Ez a logisztikai előny különleges fontosságú lehet a kevésbé gépesített kisgazdaságok hatékony permetezési programjai megvalósításában, illetve nagyfokú permetezési termelékenységet biztosít a gépesített nagyüzemi agrokultúrákban. Ha nagyfokú pontosságot, gyorsaságot és költséghatékonyságot tudunk egyszerre elérni a növényvédelmi szerek kijuttatásában, a technika alkalmat ad arra, hogy lecsökkentsük a szerek hektáronkénti dózisait.

Törőcsik Pál

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” bg_type=”image” parallax_style=”vcpb-vz-jquery” bg_image_new=”id^45|url^https://growagro.hu/wp-content/uploads/2019/12/DJI_0121-2.jpg|caption^null|alt^null|title^DJI_0121 (2)|description^null” bg_image_repeat=”no-repeat” parallax_sense=”50″ type=”vc_default”][vc_column][vc_empty_space height=”200″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Szolgáltatás

A permetező drónnal való szolgáltatást Csongrád és Békés Megyében végezzük.

Az szolgáltatás árai jelenleg képzés alatt vannak, illetve várjuk az aktuális drón-szabályozás életbelépését is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=CVH1uXOlkIY” align=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”bg_color” bg_override=”full” bg_color_value=”#f8b148″ css=”.vc_custom_1570197390101{padding-top: 60px !important;padding-bottom: 40px !important;}”][vc_column width=”1/3″][vc_custom_heading text=”2év” font_container=”tag:h1|font_size:80px|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes”][vc_custom_heading text=”tapasztalat” font_container=”tag:h5|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_custom_heading text=”1700″ font_container=”tag:h1|font_size:80px|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes”][vc_custom_heading text=”hektár” font_container=”tag:h5|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_custom_heading text=”225″ font_container=”tag:h1|font_size:80px|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes”][vc_custom_heading text=”repült óra” font_container=”tag:h5|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” equal_height=”yes” content_placement=”middle”][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1570197745988{padding-top: 200px !important;padding-bottom: 200px !important;background-image: url(https://growagro.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC05461.png?id=14) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1570197760805{background-image: url(https://growagro.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC05461.png?id=14) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1570197767701{background-image: url(https://growagro.hu/wp-content/uploads/2019/10/DSC05461.png?id=14) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][/vc_column][/vc_row]